Ajattelin kirjoitella joitakin pieneiä neuvoja, joita on  hyvä muistaa, kun leipoo gluteenittomia leivonnaisia. Nämä on minun omia havaintoja, joihin olen tässä viimeisen 10 vuoden aikana törmännyt ja ongelmien kautta oppinut.

- Huomioi keittiösi ja työvälineitten puhtaus kun leivot gluteenittomia leivonnaisia tai teet ruokaa keliaakikolle. Esim. uunipellit, vuoat ja sähkövatkain tulee olla puhtaita/jauhottomia. Pienikin määrä vehnäjauhoa tms. voi tehdä pahoja oireita herkälle keliaakikolle. Käytä esim. vain puhdasta uutta leivinpaperia.

- Lue tuoteselosteet tarkkaan, koska ihan missä tuotteessa vaan voi olla sopimattomia aineita. Esim. suklaat, kakunkoristeet, jäätelöt, valmisruuat...

- Käytä luontaisesti gluteenitonta jauhoa, jos et ole varma sopiiko tavallinen gluteeniton jauho. Esim. minun käyttämät Sunnuntai-jauhot sisältää vehnäntärkkelystä, josta herkkä keliaakikko voi saada oireita.

- Kaura sopii joillekkin keliaakikoille, mutta tarkista tapaus ennenkuin käytät sitä. Jos kaura sopii ruokavalioon, siitä saa vaihtelua ja hyvää makua leivonnaisiin.

- Hiivataikinoita ei kannata kohottaa kuin kerran. Taikinan teon jälkeen tee esim. sämpylät heti pellille kohoamaan.

-Gluteenittomat leivonnaiset eivät säily kovin kauan ja ne kuivahtavat nopeasti. Pakasta leivonnaiset tuoreena ja pieninä annoksina ja ota sulamaan tarvittaessa vain pieni määrä kerrallaan.

-Taikinoissa joissa tarvii sitkoa, esim. pullat ja sämpulät, käytä Psylliumia(jauhettua ratamon siemenkuorta, saa esim. marketeista). Jauhe antaa taikinalle paremmat leivontaominaisuudet. Gluteenittomat taikinat ovat usein hauraita ja tosi tahmaisia.

-Lisää taas kun mieleen tulee.....